Selectează o Pagină

Loading


Formarea comunităților ortodoxe din cuprinsul diasporei a constituit și constituie încă o provocare pentru cei care se trudesc și ostenesc la închegarea acestor oaze de spiritualitate drept slăvitoare, pentru a veni în întâmpinarea numeroșilor credincioși emigrați în străinătate. Aceeași realitate s-a concretizat și în istoricul numeroaselor parohii din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, acestea încercând să răspundă nevoilor pastoral-misionare ale comunități românești din teritoriu, actualmente estimată la mai bine de 1 milion de rezidenți români.

Comunitatea românească ocrotită de Sfântul Ierarh Leon cel Mare, episcopul Romei, din localitatea lazială Fiano Romano, împlinește anul acesta zece ani de activitate pastoral-misionară și liturgică. Cu prilejul prăznuirii hramului, în mod festiv, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a poposit în mijlocul comunității duminică, 19 februarie 2023, săvârșind Dumnezeiasca Liturghie în această a treia Duminică a Triodului, o nouă etapă în parcursul duhovnicesc spre Învierea Domnului. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a hirotesit întru citeț și ipodiacon un credincios al parohiei.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania le-a vorbit celor prezenți despre această duminică surprinzătoare, în care prăznuim, de fapt, un eveniment care încă nu a avut loc, dar pentru care suntem chemați să ne pregătim în fiecare zi: „Duminica de astăzi reprezintă o icoană a dreptății dumnezeiești, care premerge intrarea noastră în Împărăția Cerurilor, pericopa evanghelică de astăzi oferindu-ne câteva criterii care să ne ghideze în această direcție a descoperirii lui Dumnezeu. Pictorii din vechime, care au pictat frescele exterioare ale multor mănăstiri din Moldova, au surprins într-un chip sugestiv această scenă a Înfricoșătoarei Judecăți, care ne întâmpină în pridvorul așezămintelor monahale”. Cuvântul de învățătură, în integralitate, poate fi ascultat accesând următorul link: https://youtu.be/nMYG-4v-Me0Preasfinția Sa a felicitat și întreaga comunitate parohială pentru misiunea de zece ani împlinită, acordând atât părintelui paroh Cătălin Tănase, cât și membrilor comunității parohiale, gramate episcopale de apreciere.

La final, Preacucernicul Părinte Cătălin Tănase a mulțumit Preasfințitului Părinte Atanasie pentru această bucurie a slujirii la acest moment aniversar al comunității. De asemenea, un gând de mulțumire a fost îndreptat către toți cei prezenți, la acest eveniment deosebit din viața parohiei.

Sfinte Ierarhe Leon cel Mare, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi !


ro_RORO
Copy link