Selectează o Pagină

Loading

Duminică, 13 noiembrie 2022, Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Castiglione delle Stiviere a aniversat 10 ani de la înființare. Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, alături de părintele vicar onorific Traian Valdman și de părintele paroh Ciprian Onuță.

În cuvântul de învățătură rostit la evanghelia de astăzi, Preasfinția Sa a evidențiat faptul că omul, deși primește în viața lui har și binecuvântare de la Dumnezeu, cade mereu în ispite, încercări și neputințe, uitând de dulceața harului și de binecuvântările primite. Lumea a ajuns la degradare morală prin îndepărtarea de Dumnezeu.

Samarineanul milostiv – lumea cea căzută

Omul care se îndrepta dinspre Ierusalim, dinspre Raiul cel ceresc, spre Ierihon, spre lumea cea căzută, a păcatului și a durerii, este prins de tâlhari, de păcatele lumii, și este lăsat pe jumătate mort. Înseamnă că în el încă mai dăinuia viața. Omenirea de astăzi este pe jumătate moartă, fiind învăluită de grijile vieții, de lucrurile cele căzute, încât nu mai reușește să mai vadă cealaltă jumătate care este în viață.”

Pilda samarineanului milostiv – pilda iubirii

Întrebare învățătorului de lege iudeu trebuia pusă în legătură cu porunca iubirii pe care Mântuitorul a întărit-o prin cuvintele «Drept ai răspuns. Fă aceasta și vei trăi» (Lc. 10, 28). Aceasta ne arată că învățătorului de lege îi scapă taina dragostei și pune întrebarea prin care dorea să fie eliberat de responsabilitatea iubirii. Mântuitorul rostește o pildă, în care El devine personajul principal, asumându-și rolul samarineanului, izolat și socotit ca spurcat de evrei. În pildă descoperim că virtutea se arată prin fapte. Cei care ar fi trebuit să reacționeze la suferința celui căzut între tâlhari trec nepăsători, iar cel care avea dreptul moral să treacă nepăsător pe lângă cel suferind, se oprește și se îngrijește de el, îi unge rănile cu untdelemn și vin, care de fapt reprezintă Sfânta Împărtășanie și Sfântul Mir, prin care primim darurile Duhului Sfânt.”

Ierarhul a vorbit și despre Sfântul Ioan Gură de Aur, sărbătorit astăzi, care a reîmprospătat credința. Dacă nu ar fi venit el, alături de Sfântul Vasile cel Mare și de Sfântul Grigorie Dialogul, ar fi trebuit să mai vină încă o dată Domnul Hristos. Prin aceasta se arata contrastul dintre puterea credinței primelor veacuri și neputința în credință a veacurilor ce au urmat, prin cădere, delăsare și nepăsare față de Dumnezeu.

După Dumnezeiasca Liturghie, ierarhul a sfințit cu aghiasmă iconostasul bisericii și a binecuvântat lucrările săvârșite la lăcașul de cult. În semn de apreciere pentru activitatea liturgică, pastoral-misionară și administrativă, părintele paroh Ciprian Onuță a fost hirotesit în rangul de iconom.

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Castiglione delle Stiviere a fost înființată în anul 2012, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Ca preot paroh a fost numit părintele Sorin Croitoru, iar din anul 2016, parohia a fost încredințată spre păstorire părintelui Ciprian Onuță.

Predica popate fi ascultată integral aici 👇

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

 

 

 

ro_RORO