Selectează o Pagină

Loading

În evanghelia de astăzi ni se descoperă Domnul cel Milostiv, Iubitor și Vindecător, care curăță pe lângă trup și inimile omului” a explicat Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în cuvântul de învățătură rostit cu prilejul vizitei în Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Muceniță Pelaghia” din localitatea Montecatini Terme, păstorită de părintele Matei Tulan.

PS Atanasie de Bogdania a subliniat faptul că evanghelia de astăzi putem să o numim „a samarineanului mulțumitor” din care învățăm că suferința îi unește pe oameni. Samarinenii nu erau priviți cu ochi buni și acceptați de către poporul iudeu, dar suferința samarineanului alături de cei 9 iudei i-a adus pe aceștia împreună, fără să se mai țină cont de prejudecăți. Oamenii în suferință se adună unul lângă altul, iar cei aflați în bunăstare excesivă nu mai au timp de comuniune. Leproșii primesc vindecarea în dar de la Hristos, care îi trimite la preot pentru a fi reintegrați în comunitate și repuși în comuniune cu ceilalți.

Samarineanul se întoarce și mulțumește Domnului pentru darul primit, prin aceasta împlinind în chip tainic cuvântul din Evanghelia de la Matei care zice: „Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine” (Matei 10, 37), arătând astfel că mai important este a mulțumi Domnului pentru binefacerile primite decât a te veseli alături de familie, de prieteni sau de cei dragi.

Cei 9 leproși din Evanghelie, care nu s-au întors să aducă mulțumire, au dobândit doar un singur lucru: sănătatea. Mulți dintre noi căutăm să dobândim doar acest aspect trupesc, fără să ținem cont că ceea ce este mai bun pentru noi este mântuirea. Cel mai important lucru în viață nu este să fim sănătoși trupește și să trăim ani mulți, ci să dobândim mântuirea, ceea ce samarineanul de astăzi a primit alături de vindecarea trupească.

Preasfinția Sa a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi cu ocazia a 10 ani de la înființarea parohiei, iar la momentul potrivit a hirotesit 2 citeți și 2 ipodiaconi, studenți ai Extensiei de la Roma a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Pentru merite deosebite în lucrarea pastoral-liturgică și administrativă, părintele paroh Matei Tulan a fost hirotesit iconom, iar Consiliul și Comitetul Parohial au primit gramate de apreciere.

La slujbă au luat parte autoritățile civile și religioase locale, care au susținut scurte alocuțiuni în care au felicitat comunitatea română din Montecatini Terme pentru toate realizările.

Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Muceniță Pelaghia” a fost înființată în anul 2013 de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Ca preot paroh a fost numit părintele Matei Tulan. La început, pentru o perioadă scurtă de timp, slujbele s-au oficiat în incinta unei biserici catolice, apoi s-a cumpărat un spațiu, care va trece printr-un amplu proces se restructurare și amenajare pentru a se putea sluji cultul divin ortodox. Biserica se găsește în orașul Montecatini Terme, via Volturno, numărul 26.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

Întreaga predică poate fi ascultată aici:

Urmărește-ne pe

ro_RORO
Copy link